TRENING

VI LIKER Å BLI KRITISERT

80 unge jenter fikk smuglytte mens en jente pratet om dem. Noen fikk høre positive ting, mens andre ble sterkt kritisert. Noen fikk litt ros for så å bli krisert mens en fjerde gruppe ble kritisert sterkt i begynnelsen, for så å bli rost opp i skyene senere. Jentene trodde vurderingen av dem var personlig, men det hele var tilfeldig og en del av eksperimentet. Senere fikk de si akkurat hva de synes om jenta de hadde lyttet til i smug. Jentene som ble kritisert, omtalte naturlig nok kvinnen betydelig dårligere enn de som hadde fått ros. Men de som likte kvinnen aller best, var de som først ble kritisert og så omtalt i rosende ordlag. De mente at rosen var ærligere når den kom etter kritikken. 


Anmeldere får høyere status og mer troverdighet jo mer kritiske de er. Studier viser også at menn og kvinner synes pirkete kollegaer er helt topp, ved at det signaliserer en høyere standard. Men ingen liker noen som ikke kritiserer på riktig måte. Konstruktiv kritikk er kunsten å kritisere på en vennlig måte i stedet for å være slem. Her følger noen grunnregler for konstruktiv kritikk:

 

  • Vær oppmerksom på forskjellen mellom kritikk og en vennlig formaning
  • Kritiser handlingen, ikke personen
  • Atferden du kritiserer, må kunne endres
  • Vær spesifikk og ikke overdriv
  • Bruk ordet "vi" i stedet for "du" 
  • Gi god grunn for kritikken
  • Kritiser aldri en når en annen hører på


En kritisk person oppleves ofte som pålitelig. Men de som ivrig prater om andre bak deres rygg med en bismak av sladder, oppleves ofte som vanskelig å stole på. Akkurat nå snakker h*n pent om deg, men stygt om andre. Ubevisst mistenker du h*n for å snakke stygt om deg straks du snur ryggen til. 

Den absolutt beste måten du kan kritisere en person på er å kritisere saklig. På samme tid bør den også inneholde litt ros. Alle vet at medisin går lettere ned med sukker, men i denne sammenhengen trenger også sukkeret litt bitter smak for å kunne svelges (Pinocchio effekten, Henrik Diamant og Mikael Zethelius). 

 

-Tror du ris og ros er bedre enn bare ris eller bare ros?


Jeg tror en person som gir konstruktiv kritikk etterfulgt av saklig ros er mer troverdig enn om noen roser deg i det endeløse uten å grunngi hvorfor eller komme med råd til forbedring. Ingen er perfekte og om vi leder hverandre i riktige retninger av og til kan vi sammen nå mye lenger. 

 

 

SLIK FÅR DU MER FLAKS ENN UFLAKS

Hundre personer fikk fortelle en historie om noe som hadde skjedd dem helt tilfeldig, andre fortalte om noe de synes de hadde hatt flaks med. En plutselig og overraskende hendelse ble betraktet som tilfeldig. Først når den overraskende hendelsen førte til noe godt, ble forandringen oppfattet som flaks. Flaks er med andre ord en tilfeldig hendelse med en lykkelig slutt. 

Ingen har flaks. Flaks er et spøkelse som bor i hjernen vår. Det er galt å tro at noen mennesker har mer flaks enn andre, og at ulykkesfugler stadig rammes av uflaks, at de til og med "fører ulykke med seg". Mennesker blir ikke født med flaks, og noen har ikke mer flaks enn andre. 

Frane Selak, en kroatisk mann, hadde likevel grunn til å kalle seg for en heldiggris. Den engelske avisen The Mirror skrev om hvordan Selak lykkes å kaste seg ut av et tog som styrtet ned fra en bro, lande i en høystakk da han falt ut av et fly, redde seg ut av en buss som kjørte i vannet, kravle ut av en brennende bil noen sekunder før den eksploderte, overleve en brann på en bensinstasjon, bare få små skader da han ble påkjørt av en buss og lande trygt i et tre da han hoppet ut av bilen sin som kjørte utfor et stup. Senere vant han nesten 10 millioner kroner på det første loddet han hadde kjøpt på mange år. 

Den som er flink i sannsynlighetslære, kan regne ut at i et rom med 30 personer er det hele 70 prosents sjanse for at to har fødselsdag på samme dag i måneden. Ikke mange vet dette, og du kunne antakeligvis forsørge deg på å vedde om dette med folk. Siden kan du bare si at du tilfeldigvis bare hadde "flaks" og tok en "sjanse". Du vinner jo syv ganger av ti.

 

En ulykke kommer sjelden alene, heter det. Til og med flaks og uflaks trives i hverandres selskap, noe 73-årige Carl Atwood fikk erfare. Han vant 73 000 dollar i et TV-lotteri. Noen timer senere ble han overkjørt av en lastebil og døde. Noe lignende rammet Bobby Beach, som i 1911 brakk nesten alle bena i kroppen da han satte utfor Nigarafossen i en tønne, men overlevde. Kort tid etterpå skled han på et bananskall på New Zealand og døde. 

Du er en av seks milliarder mennesker på jorden. Hver dag du står opp av sengen finner det en sjanse av seks milliarder at den dagen skjer det deg noe like fantastisk og utrolig som den heldigste i verden kan oppleve. Eller du kan rammes av verdens mest uheldige ulykke den dagen. Sånn fungerer tilfeldighetene når det gjelder flaks og uflaks.

Eksperter har også påvist at når du tenker tilbake på tidligere år i ditt liv, angrer du mer på hva du ikke har gjort enn på hva du har gjort. På den andre siden, når du tenker på hva du nylig har gjort, angrer du mer på ting du har gjort enn ting du ikke har gjort. 

 

Det sies at 90 prosent av all suksess handler om å være på riktig sted på riktig tid. En annen like viktig ting for å ha mye "flaks" i livet er å ha et mål. Har du tydelige mål og oppnår dem daglig, får du en følelse av kontroll, som er viktig for at du skal føle deg bra. Det kan til og med være viktigere for deg å skrive ned målene dine på et papir enn å skaffe deg utdannelse. Uten et mål for hva du skal bruke dine kunnskaper til, kommer de aldri til å bli brukt. Den som har målet klart for seg, blir raskt klar over hvordan h*n skal oppnå dem og når derfor mål etter mål. Så er det bare å skrive ned nye, tydelige og realistiske mål. "Det du kan forestille deg at du kan oppnå, kan du også oppnå", sa Napoleon Hill, og la til at det ikke er vanskeligere å leve et godt liv enn et dårlig. Det dreier seg mest om å sette mål for et godt liv, så blir livet godt på en automatisk, nesten magisk måte.

Hvilke mål bør du sette deg? Svaret på det spørsmålet får du når du fantaserer om følgende. Tenk deg at du har alle de pengene du vil ha, uendelige mengder kunnskap og alle kontakter du trenger i verden. Hva ville du da gjøre med ditt liv? Svaret er at du ville gjøre det du synes er morsomt og som du antakeligvis også er best i. Ting du ville trives best med å ha som mål i livet. "Rik er den som får stå opp om morgenen og gjøre det han vil til han legger seg," har Bob Dylan sagt.

Mål er tråder som trekker den lille minoritet av marionetter som setter seg dem, framover i rakettfart. Det finnes noen som sier at bare ved å skrive ned dine mål, øker sjansen for å nå dem enormt. Når de skrives ned begynner din ubevissthet automatisk å lete etter løsninger for å oppnå dem, og hjelper deg derfor nesten umerkelig. Jo mer aktivt og jo mer målbevisst du lever, desto større sjanse har du for å havne i situasjoner du og dine venner kan si var rene flaksen. Den som sitter stille og venter på flaksen, kan vente forgjeves. 

-Pinocchioeffekten(Henrik Diamant, Mikael Zethelius) 

 

Har du hatt kjempe flaks eller uflaks i noen situasjoner?LIVET SOM PSYKOLOGISTUDENT I BERGEN (2013 - 20XX)....We are shaped by our thoughts; we become what we think. When the mind is pure, joy follows like a shadow that never leaves...

bloglovin
hits