TRENING

NUTELLA CAKE

Da var frøkna tilbake etter en langhelg i nord! Det var for dere nysgjerrigperer noen fantastiske dager med koselige stunder bestående av god middag og vin (som jeg så overraskende fikk servert hver bidige dag uten å løfte en finger... !!), Dag- og NAV maraton med godteri og en uforglemmelig Tromsø tur med dimme fest som høydepunkt og mektig, norske naturomgivelser jeg fikk knipset noen bilder av. Viser senere.  

Siden dette er min første dag i mitt nye og bedre liv har jeg ironisk nok valgt å dele en kakeoppskrift jeg fant på sukkerfeen.com. Selv om jeg har innsett at jeg er 20 år og at grunnlaget for en sunn og sterk kropp settes i denne perioden av livet, er det ikke noe iveien for at jeg kan være en flittig husmor og diske opp med gode kaker og matretter til selskaper og spesielle anledninger(så lenge jeg ikke ender opp med å spise hele kaka selv mens jeg ser en trist film for så å ende opp paddeflat på gulvet mett og fordervet få timer senere...!!) 

 

 

Denne superenkle oppskriften kommer fra stjernekokken Nigella Lawson, og elskes av alle som smaker den. Den er så saftig atte fy, og bør prøves av alle en gang i dette livet. 

 

Dette trenger du:

 

Kakebunn

 • 6 egg (separert i hviter og plommer)
 • En klype salt
 • 125 gram smør
 • 1 boks (400 g) Nutella, nugatti eller et annen sjokoladepålegg du foretrekker
 • 1 ss hasselnøttlikør/wisky/rom eller vann
 • 100 gram malte hasselnøtter(kan erstattes av mandler)
 • 100 gram smeltet, mørk sjokolade

 

Sjokolade ganache

 • 125 gram kremfløte
 • 125 gram mørk sjokolade
 • 1 ss hasselnøttlikør/wisky/rom eller vann
 • 1 ss smør

 

Slik lager du kakebunnen:

Sett ovnen på 180 grader før du begynner. Begynn med å piske eggehvitene med en klype salt til de blir stive, men ikke så lenge at de blir tørre. Ta frem en annen bolle og pisk nutella og smør godt sammen. Tilsett så likør, malte nøtter og eggeplommer. Bland så en skje fra eggehvitemixen inn i blandingen og deretter forsiktig resten av blandingen, 1/3 av gangen. Hell røren i en smurt form, 23x23 cm, og stek i ca.40 minutter. Test med en bakepinne at kaken er ferdig, pinnen skal komme ren ut. 


Slik lager du ganachen: 

Ganache får du om du blander varm fløte med sjokolade, men man kan gjerne tilføre smør, likør, eller annen smakstilsetning som f.eks vaniljeekstrakt. Om man heller ganachen over en kakebunn når den fortsatt er varm, får man en ren, blank og pen overflate. Den kan også vispes når den er litt avkjølt, om man ønsker en tykkere konsistens/krem på toppingen. Denne oppskriften kan brukes som basisoppskrift og er god også på andre kaker.  

Hakk først opp sjokoladen, rester i kjøleskapet og ulike typer sjokolade kan gjerne mikses. Kok så opp fløten og tilsett straks i sjokoladeblandingen. Rør forsiktig sjokolade og krem sammen, for å unngå luftbobler. Tilsett til slutt smøret, for en blank og fin blanding. Hell så blandingen over kaken, start på midten og jobb deg utover. Du kan enten velge å dekke hele kaken, som vist på bildet, men det kan også være artig å la den renne i strimler ned på sidene. Om kaken ikke har rukket å bli kald innen du har laget ganachen kan det være en idee å vente litt, da sjokoladen setter seg mye bedre på en kald kake. 

 

Sett til slutt kaken i kjøleskapet til avkjøling. Kort tid etter er det bare å kose seg!! 

 

Tips:  Pynt gjerne kaken med hakkede hasselnøtter eller annet ønskelig som f.eks kokos, bær eller raspet sjokolade.

 

GOURMET GRANOLADenne frokosten ser meget lukseriøs ut, men er veldig enkel og sunn for kropp og sjel. 

Du trenger:

10 dl havregryn

2.5 dl hakkede mandler

3 dl kokos i flak

1 dl honning (evt. lønne sirup eller agave nektar. 

Olje

Havsalt

 

Slik gjør du:

1. Varm ovnen til 175°C

2. Ha litt olje og honningen i en panne og bland lett sammen på svak-middels varme

3. Bland det tørre (havregryn, mandler, kokos og havsalt) i en bolle

4. Hell honning-blandingen over det tørre og bland godt sammen. Ha blandingen i en langpanne. Ha i ovnen i 10 min, før du tar ut og rører. Sett tilbake i ovnen, og rør hvert 5 minutt, eller til havregrynene er gyllen brune(ca. 25-30). 

 

Alternative ingredienser 

Smak: vanilje, kanel, kardemomme 

Nøtter/frø: valnøtt, mandel, hasselnøtt, pistasj, cashew, macadamia, pekan, gresskarfrø, sesamfrø, solsikkefrø

Tørket frukt(tilsett når blandingen er ferdig stekt): dadler, fiken, tranebær, rosiner, kirsebær, morbær, aprikos

JEG ELSKER FROKOST

Frokost er etter min mening et undervurdert måltid. Jeg kan ikke skryte på meg å alltid ha vært av denne oppfatningen, da jeg gjennom hele barneskolen startet dagene med cornflakes med tre forskjellige sorter syltetøy eller kavring. Men i min unge voksentid har jeg sett verdien av å starte dagen med et godt og sunt måltid. Det er omdiskutert om frokosten er det viktigste måltidet eller ei, om det fører til ekstra kilo eller tap av kilo, om det gir en super start på dagen eller tvert imot stopper forbrenningsprosessen- pøh ikke lett å forholde seg til- men jeg har valgt å konkludere med at jeg synes det er en hyggelig tid på døgnet og nyter gjerne morgenminuttene med en god frokost. Enten det er en frisk smoothie, en porson havregrøt med deilig tilbehør, egg og bacon eller fersk brød med pålegg gir det meg automatisk en hyggelig start på dagen hvor jeg tar meg tid til å tilbrede maten, lese avisen eller bare nyte å ha litt tid til overs uten stress og mas. Det gir meg ro og overskudd til å sette pris på en fantatisk dag, og jeg er glad jeg har lagt av meg uvanen med å stå opp til et stramt tidskjema hvor jeg må løpe til bussen og hvor sjansen for at jeg blir forsinket øker i takt med ukedagene. 

 


 

Her er en oppskrift på en porson havregrøt som er mye bedre i smak og innhold enn den jeg vanligvis tilbereder. Kos dere med denne oppskriften en dag dere tar dere tid, alle kjære blogglesere, og ta vare på morgenminuttene... 

 

 

Havregrøt med 4 korn

Denne oppskriften fant jeg på en engelsk matblogg, 101cookbooks.com, og passer perfekt om du setter pris på en varm, mettende, vinterfrokost du kan kombinere med all slags tilbehør.

Det finnes ulike frokostblandinger man kan få kjøpt allerede ferdigmikset med fere kornsorter, men det skal sies at det er verdens enkleste sak å lage sin egen blanding med f.eks havregryn, rug, bygg og hvete. Hvilke korn du tilsetter i blandingen er ikke så viktig, men husk å oppbevare det i en lufttett beholder. Grynene skal helst kokes kvelden før, men om tidskjemaet ikke tillater dette er det ikke noe i veien for å gjøre det samme dag, men litt ekstra tid må da beregnes.

 

100 g kornblanding

1 ss smør

5 dl vann


Tilbehør:

Blåbær, bringebær, masse nøtter og frø, epler i kanel, sirup

 


 

Kvelden før frokosten skal nytes, smelter du smøret på middels varme i en kjele. Tilsett 100 g kornblanding og rør godt. Smak til med salt og rør til kornene er godt stekt, ca 5-7 min. Ta kjelen av varmen, tilsett vannet og la det stå over natten. 

Neste morgen varmer du opp blandingen til det begynner å småkoke. La det stå å putre i ca. 10 min, men følg godt med for grensen mellom kokt og overkokt er skremmende liten. Om du foretrekker en tynnere grøt, tilsetter du mer vann. Når grøten ser ferdig ut, er det lurt å smake og tilsette mer salt om ønskelig. På dette stadiet er ikke blandingen søt, og det er opp til deg å smake til med tilbehør og/el. sukker. 

 


HELMAKS GULROT- OG INGEFÆRSUPPE

Jeg streber for tiden etter et sunt kosthold, og har derfor prøvd meg frem til forskjellige sunne retter. I dag kokkelerte jeg med mor på kjøkkenet og resultatet ble en kjempe god suppe, vi kunne spise med super god samvittighet. Jeg anbefaler alle å prøve min hjemmelagde gulrot- og ingefærsuppe fordi den er god for kropp og sjel, enkel å lage og overraskende god. Jeg er et suppemenneske og spiser denne gjerne til middag, men om jeg skal være litt nøytral vil jeg si den egner seg enda bedre til forrett.

 

Til 4 personer trenger du:

*     600 g gulrøtter
*     2 løk
*     8 dl vann
*     2 hønsebuljong terninger
*     3 dl matfløte
*     1 liten boks kokosmelk
*     0.5 ss revet ingefær
*     Chilli
*     Hvitløk

Om tilbehør er ønskelig er hjemmelagde rundstykker kjempe godt til.

 

Skrell, skjær i biter og kok gulrøtter med buljong og vann(4 dl). Imens du venter på gulrøttene, skjærer du opp løk, hvitløk og chilli og lar det surre i en panne til løken er blank. Kjør gulrøtter og grønnsaksblandingen i en blender (stavmikser kan også brukes) og bland godt. Tilsett revet ingefær og smak til med salt og pepper. Hell det hele tilbake i kjelen og varm opp suppen.  Etter at du har tilsatt resten av vannet, har du forsovet allerede en grisesunn suppe, men om du foretrekker smak fremfor kalorier og ønsker en fyldigere middag, anbefaler jeg å tilsette resten av ingrediensene. Tilsett matfløte og kokosmelk om du liker det. Her kan du alltids eksperimentere litt etter smak og behag og et tips er å dumpe en ørliten mengde cottage cheese i suppen rett før servering for det lille ekstra. Stek hjemmelagde runnstykker om det frister og server med god samvittighet! Bon apetite!
Mesterkokk Bartine. Over og ut.

EI LITTA HUSMOR

Jeg er ingen mesterkokk, men en helt normal 20 åring på kjøkkenet, nemlig nokså håpløs. Den sjokkerende sannhet er at jeg ikke visste hvordan man gjorde elimentære ting på kjøkkenet, som å koke poteter, for et par mnd siden. Heldigvis har jeg innsett at dette rett og slett ikke holder mål når jeg flytter ut til høsten, og har dermed valgt å gjøre noe med det. Nå kokkelerer jeg støtt og stadig, prøver ut nye retter, smaker meg til stor suksess og har et inntrykk av at mat ikke er så vanskelig, om man bare kan det grunnleggende. Denne siden vil bestå av ulike retter jeg er fornøyd med og ønsker å dele med verden. Lykke til alle ubrukelige medstudenter! Over og ut.

 

LIVET SOM PSYKOLOGISTUDENT I BERGEN (2013 - 20XX)....We are shaped by our thoughts; we become what we think. When the mind is pure, joy follows like a shadow that never leaves...

bloglovin
hits